Kenelle suosittelen skyenterrieriä

Skyenterrieri on monipuolinen rotu, joka sopii mielestäni kaikille koiraihmisille. Skyeitä näkee näyttelykehien ohella monissa erilaisissa harrastustoiminnoissa: niitä on luonnetestattu, ne osallistuvat toko- ja mejäkokeisiin, jotkut viihtyvät agilityssäkin. Intuitiivinen skye on myös omistajaansa lukeva bestis.

Yksinäiselle tai vaikkapa vieraalle paikkakunnalle muuttaneelle skye tuo mukavan tuttavapiirin, kävelylenkeillä kun aina löytyy keskustelukumppaneita. Monellehan rotu on vieras ja siitä riittää kyseltävää. Liitän pentujeni ostajat ensimmäiseksi vuodeksi kustannuksellani skyenterrierikerhoon, joka toimii aktiivisesti netissä, julkaisee lehteä ja järjestää erilaisia tapahtumia. Kerhossa on hyvä ja kannustava henki ja uuden jäsenen on sinne helppo tulla. Skyeihmiset ovat löytäneet maailman laajuisesti toisensa mm. Facebookin kautta, ja näin uusi skyen omistaja saa helposti satoja ystäviä ympäri maapallon.

Skyenterrierin motivointi on oma taiteenlajinsa, jossa kehittyy sekä luova ajattelu ja ongelmanratkaisu että kärsivällisyys ja hermojen hallinta. Skye oppii niin halutessaan kaiken nopeasti, mutta sen suoritusvarmuutta ei mielestäni useinkaan voi parantaa lahjomisella tai maanittelulla. Toisaalta joskus se passiivinen näyttelyhäkin päällä retkottava vastarannan kiiski herää kehään mentäessä täyteen iskuun, pois tieltä risut ja männyn kävyt, olen tässä, ihailkaa minua.

Skyenterrierit ovat yksilöitä. Omista koiristani yksi on selvästi mukavuudenhaluisempi kuin muut. Rapakelillä se katsoo kysyvästi minua, kyseenalaistaen olenko tosissani lähdössä lenkille, vai siirrämmekö sen suosiolla seuraavalle päivälle. Se myös osaa tulla metsälenkiltä tassujaan kastelematta. Toinen taas rymyää metsässä täysin estotta, siitä vain suosta yli porskuttaen, turkki havuissa ja hymy suupielessä, sillä mitä rapaisempi olen sen varmemmin pääsen suihkuun. Kolmas kaipaa jatkuvasti vatsanrapsututtelua. Yhteistä kaikille skyeilleni on ihastus ilotulituksiin, uimiseen ja kuivattuihin porsaan korviin.

Skyenterrieri on meillä osoittautunut hyväksi lapsiperheen koiraksi, sillä se jaksaa leikkiä ja juosta, mutta ei jää lasten leikeissä jalkoihin ja loukkaa itseään. Skye on myös ongelmanratkaisija, sillä tänä talvena kun maastossa on lunta yli 60 cm ja siinä liikkuminen ottaa jo voimille, skyeni ovat luoneet polkuverkoston, jota ne aktiivisesti pitävät auki päästäkseen helposti kaikille rakkaille myyrämestoilleen.

Aikoinaan perheeni seurasi huvittuneena yritystäni saunoa yksin. Ensin skyeni selvitti minulle oven takaa ääntelemällä pahan virheen tapahtuneen ja kun en tullut avaamaan ovea, apuun haettiin muut perheen jäsenet, joille asia selvitettiin pulisemalla. Samalla tavalla joskus esitetään vaatimus päästä autoon ja töihin mukaan.

Skyen turkki on yleisen väärinkäsityksen vastaisesti melko helppohoitoinen, sitä ei tarvitse trimmata tai nyhtää, eikä se lähde vuodenaikojen mukaan. Talvisin pesen koirani tarpeen mukaan 4-6 viikon välein, muina vuodenaikoina noin kerran kuukaudessa tai tarpeen mukaan. Harjaan koirani 2-3 kertaa kuukaudessa ja tarvittaessa. Parinkymmennen asteen pakkasessa tai pakkaseen liittyvässä kovassa tuulessa koirani ulkoilevat vaatetettuina.